Bergen RV i Bystyret - valgprogram 2003-2007

Kunst og kultur i Bergen

Kultur for alle
Bergen kommune har i de siste årene satset mye på å tilrettelegge for kulturtilbud til byens befolkning. For RV har det vært viktig å legge vekt på at disse kulturtilbudene skal komme så mange som mulig til gode, Særlig har det vært viktig å tilrettelegge kulturopplevelser for barn og unge. I tillegg jobber vi sammen med miljøene til kunstnere med å legge til rette for gode arbeidsforhold for at det skal bli mulig å leve av kunsten sin. For RV er derfor kunst- og kulturpolitikken bygget over to akser: Bredden i folks behov for kulturelle opplevelser og profesjonelle kunstnere skal gå hånd i hånd.

Bibliotek må styrkes
I dagens informasjonssamfunn er det viktig at folk får en tilnærmet mulighet til å få tak i den samme informasjonen. Bibliotekene er derfor særs viktig ikke bare som informasjonsbanker men også som kulturformidlere. Det samme kan sies om kunstmuseene og en institusjon som Bergen kino. RV har alliert seg med bibliotekets brukere i krav om lengre åpningstider og flere bibliotekfilialer. Nærheten og tilgjengeligheten til tilbudet er viktig, særlig for barn og de aller eldste innbyggerne i Bergen. Filialene til biblioteket må styrkes ikke svekkes.

Kino
Bergen kino har i løpet av de siste årene blitt omgjort til et aksjeselskap. RV mener dette har ført til dyrere billetter og en mindre oversikt over hva kinoen faktisk ønsker seg for framtiden. Vi frykter at det nye kinobygget i Neumannsgate skal gjøre det enda dyrere å gå på kino. Vi ønsker at det å gå på kino virkelig skal være et lavterskeltilbud, prisen på kinobilletter bør derfor minimum halveres.

Bergen Kino a/s bør oppløses og legges inn under kulturavdelingen til kommunen. RV er selvfølgelig mot å selge aksjene i Bergen Kino. Byens befolkning og befolkningen i resten av landet er ikke tjent med at kinoen blir drevet slik den blir drevet i dag. Flertallet i bystyret, (det vil si byrådspartiene og Høyre) har vedtatt at det Bergen kino skal være et a/s. Samtidig ble det opprettet et datterselskap, Norsk Kino a/s heleid av Bergen kommune som nå driver over 10 kinoer rundt om i landet. De har akkurat inngått en avtale om kinodrift i Oslo med byrådet der, og har på den måten vært med å sprenge det offentlige monopolet i Oslo på kinodrift. Bergen kommune er derfor gjennom sine aksjeselskaper den største pådriveren i landet for en privatisering av kinodrift, og slakt av kinoer i kommunal eie og drift. Dette er RV i mot. Kinodriften i Bergen må igjen underlegges politisk kontroll!

Profesjonelle kunstnere
Bergen kommune bør ha som mål at mange profesjonelle kunstnere etablerer seg i Bergen. Slik vil byen framstå som et vitalt kultursentrum i landet og verden for øvrig. Kommunenes hovedoppgave bør være å tilrettelegge en infrastruktur med billige eller gratis atelier, øvingslokaler og scener der kunstnerne selv kan fylle rommene med kulturelle uttrykk. I tillegg bør kommunen opprette ennå flere kunstnerstipender. RV vil foreslå at kommunen bør opprette et stipend for en internasjonal kunstner eller forfatter fra land der ytringsfriheten hindrer deres arbeid.

Kulturskolen
Bergen kommune ble i 2001 kåret til Norges kulturskoleby. Dette samme året som over 2000 elever sto på ventelister. Bergen kulturskole har dessverre ikke fått følge den opptrappingsplanen som bystyret tidligere har vedtatt med tanke på hvor mange elever de ønsker å tilby en plass. I tillegg ser vi at det er store forskjeller mellom bydelene i forhold til hvordan elevene fordeler seg. Dette kan ha sammenheng med foreldrebetalingen som kommunen krever. RV mener at kulturskolen burde være et tilbud som ble gitt alle barn i Bergen som ønsker det. I tillegg burde ordningen være gratis.

Frivillige organisasjoner
De siste årene har flertallet av partiene i Bergen ikke prioritert støtte til frivillige organisasjoner, snarere har en kuttet i midler som før ble overført til denne gruppen. Dette mener RV er svært uheldig. En økt satsing på barne- og ungdomsaktiviteter vil svare seg på lengre sikt, både i forhold til forbygging mot rus og kriminalitet, men kanskje viktigst av alt at folk trives og føler at hverdagen deres er fylt med meningsfullt innhold.

Kulturbygg
RV mener at det er viktig at alle bydeler har sine aktivitetshus og felles samlingssteder. Det er viktig at folk har naturlige samlingspunkter for å finne frem til gode kollektive løsninger i sine nærmiljø. RV har derfor i perioden gått innfor at en snarest må få realisert kulturhuset på Nesttun og i Fyllingsdalen. I tillegg ønsker vi at alle skoler som skal pusses opp og bygges skal ha minst ett rom skal kan nyttes til forsamlingslokale for nærmiljøet, der dette ikke allerede finnes.

Rock
Bergensbølgen som sveiper over landet er det viktig å ta vare på. Kommunen bør derfor følge opptrappingsplanen for overføringer som ligger i rockeplanen. I tillegg bør det intensiveres å få på plass flere øvingsrom. RV mener det også bør særskilt legges vekt på de utøvende musikerne og ikke særlig bør det tilrettelegges spesielt for at jenter skal kunne være utøvere. Det er derfor viktig at AKKS kommer inn som fast post på kommunens kulturbudsjett.

Ungdomskultur
Ungdom blir dessverre ofte enten behandlet som konsumenter eller som et problem. De som ikke finner seg til rette med den allerede organiserte aktiviteten som idrettslag eller korps, har få tilbud. Den kulturen ungdom skaper blir ofte kriminalisert og sett på som et problem istedenfor en styrke og en ressurs. Et eksempel på dette er graffiti, som utelukkende behandles som et problem, og omtales som en innfallsport til kriminalitet og narkotika. For RV er det viktig at fritidsklubber bevares og opprettes i bydelene. Ungdomshuset 1880 må bestå.

Gratis idrett og mosjon for alle
Likesom det er en fellesoppgave for hele samfunnet å skape vilkår for at kunnskapen overføres mellom generasjonene, er det også en fellesoppgave for hele samfunnet å sørge for vilkår slik at alle kan holde kroppen sin i fysisk god form. Dette er RVs langsiktige mål.

Nå lever vi under et økonomisk system som mer og mer gjør idrett og mosjon til en vare og noe en kan tjene penger på. På den ene side glir toppidretten inn i underholdningsindustrien som folk sitter passivt foran skjermene og glor på. På den annen side legges det opp til at flere og flere skal måtte betale dyrt for å holde kroppen sin i noenlunde form. På den ene siden får vi derfor dopete broilere, på den andre siden får vi fysisk forfall blant flere og flere. Dette undergraver arbeidet med å skape idrett og mosjon der en sunn sjel i et sunt legeme er målet. Dette målet kan bare nåes dersom kapitalismen blir opphevet og folket skaper en demokratisk sosialisme. Bare et sunt samfunn kan skape sunne kropper og sunne sjeler.

I dag må vi kjempe for at kommunene bygger flere idrettsanlegg og at tilgangen til anleggene må være billigst mulig. For de fleste vanlige idretter og mosjonsaktiviteter må det i tettbygde strøk finnes allsidige anlegg i nærmiljøene innen en radius der det bor rundt 5000 mennesker. Det er spesielt viktig å legge til rette for allsidige aktiviteter for barn og unge året rundt.

Vi må også kjempe for at kommunene sørger for at de idrettslagene som satser på sunn mosjon og idrett for mange folk får gode økonomiske vilkår. Den rent forretningsmessige idretten bør skilles ut fra masseidretten og drives uten å belaste resten av idretten økonomisk.

Vi må dessuten kjempe for at kommunene setter av nok penger til å drive og vedlikeholde anleggene sine skikkelig.