Torstein svarer på spørsmål fra Gaysir.no
18.01.2005 14:01
Spørsmål: Hva er den viktigste politiske saken ved dette valget?
Svar: Det er vanskelig å si at en enkeltsak er den viktigste, men jeg velger å svare "Forsvar og videreutvikling av velferdsstaten". Den saken er bl.a. svært viktig for mange av oss som er homofile.
Mange av oss lever som enslige. Hvordan får vi det når vi blir gamle? Når de fleste vennene er døde, og vi ikke har noen barn? Da vil det være viktig å ha en godt utbygd eldreomsorg, med hjemmehjelp som har tid til å prate, gode omsorgsboliger med fellesrom der vi kan treffe andre, plass på sykehjem når vi trenger det, mange nok ansatte til at vi ikke bare ligger syke og lider i tomhet og ensomhet.

Og som for alle andre er det også for oss homofile avgjørende viktig at barn og unge vokser opp med gode offentlige barnehager og skoler, og med at godt kultur- og aktivitetstilbud. Det gir mennesker som er trygge på hverandre og har selvtillit nok til å verdsette at vi er ulike.

Det vil være en ulykke om barnehager og skoler i større grad overlates til private, religiøse initiativ, som planter og festner fordommer og sneversyn. Tenk på "Moral Majority" og lignende bevegelser i USA!

Spørsmål: Hvilke tanker gjør du deg omkring begrepet "toleranse"?
Svar: I min fremmedordbok er det definert som "tålsomhet, fordragelighet overfor annerledes tenkende". Og i den forstand er toleranse viktig. Vidsyn og åpenhet overfor andres tanker og meninger er avgjørende kvaliteter.
Men i vår homopolitiske sammenheng gir ordet meg av og til en litt ekkel smak i munnen. Det er for så vidt bra at homoseksualitet og homofil levemåte blir tolerert.
Men jeg vil ha noe mer: Homoseksualitet og homofile må bli respektert og verdsatt, ikke bare tålt. Jeg jobber for at folk skal innse at vi snakker om fullverdige følelser og fullverdige mennesker. Det gir viktige ekstra kvaliteter til samfunnet at det finnes mange homser og lesber som kan leve ut sine beste følelser i trygghet og glede.

Spørsmål: Den siste levekårsundersøkelsen blant homofile og lesbiske viser at en høy andel unge homofile har vurdert å ta sitt eget liv. Hva mener du bør gjøres med det?
Svar: Undersøkelsen forteller oss at vi slett ikke er kommet så langt som mange tror i arbeidet for homofil frigjøring. Det er en utbredt misforståelse at alle homofile har det like greit som de ressurssterke og "vellykkede" homofile som står åpent fram i media og som lever et fullverdig liv. Omfattende forskning antyder at minst 5 prosent av Norges befolkning er homofile, sannsynligvis mange flere. Det er bare en forsvinnende liten del av disse som faktisk lever som homofile. Selv om dette er velkjente fakta for meg, ble jeg likevel sjokkert over at så mange av de unge i undersøkelsen hadde vurdert å ta sitt eget liv. Da har vi veldig langt igjen!
Jeg tror det er viktig å gjøre kampen mot fordommene til en hovedsak i skoleverket. Det betyr at barna allerede fra tidlig i grunnskolen (kanskje også i barnehagene) bør presenteres for homofile rollefigurer. Homofile i partnerskap bør presenteres som foreldre i læremidlene og i den daglige undervisningen. Fortellinger der mor blir forelsket i en annen dame og vil leve sammen med henne, bør være helt regulære elementer i undervisningen (tilsvarende fortellinger må finnes om homoseksuelle fedre, selvsagt). Barna må oppmuntres til å oppfatte homofile som fullverdige og likeverdige med heterofile.

Det må slås kontant ned på alle eksempler på bruk av ord som "homo", "soper" osv. i forbindelse med erting og mobbing. Ungene bruker veldig mye "homo" som skjellsord i dag, allerede på barnehagenivå! Dette må ikke passere!

Dessverre er situasjonen ikke spesielt bra når det gjelder fordommer og uvitenhet blant lærere. Da blir det selvsagt umulig å gi homofile rollefigurer den plass de bør ha i undervisningen. Derfor må det settes inn tiltak i lærerundervisningen og blant de lærerne som er ute i jobb, for å gi dem informasjon og kunnskap. De må både få vite om homofili som en positiv og verdifull mulighet, og om hvilke tragiske virkninger det kan ha når et menneskes beste følelser blir tråkket på og snudd til mobbetema.

Etter min mening bør også mange av oss engasjere oss i kampen mot religionsbaserte fordommer. Homofili i den formen vi kjenner den er et ganske nytt samfunnsmessig fenomen (dvs. som en utbredt mulighet for svært mange mennesker til å leve i et varig samliv med en av samme kjønn, og der det å leve som homofil er fullt ut forenlig med å spille en fullverdig rolle i samfunnsmaskineriet). På Bibelens (eller Koranens) tid var det ikke slik. Det var bare noen ytterst få blant de rike og priviligerte som i enkelte tilfelle kunne tillate seg å praktisere homoseksualitet. Homoseksualitet ga ingen arvinger til jord og eiendom, og det ga ingen barn som kunne forsørge deg når du ble gammel. Homoseksualitet var knyttet til fenomener som "utsvevende livsførsel", "tempelprostitusjon" o.l.

Når Bibelen noen få steder omtaler homoseksuell utfoldelse, er det pr. definisjon utelukket at den omtaler homofili slik vi kjenner det som et samfunnsmessig fenomen i dag. Måten som mektige krefter i statskirken og i mange frikirkelige menigheter bruker Bibelen til stadige angrep og nedvurderende omtale av homofile, er helt utilbørlig.

Jeg betrakter i dag oppførselen til disse kristne miljøene som den viktigste årsak til at vi fortsatt har så mange selvmord og så stor fortvilelse blant mange homofile.

Spørsmål: Bør det forskes på årsaken til homofili, og synes du homofile bør tilbys behandling for sin legning?
Svar: Årsaksforskning med sikte på "behandling" og "helbredelse" er helt forkastelig. Homoseksualitet er et verdifullt og interessant innslag i det menneskelige mangfold.

Spørsmål: Hva synes du om partnerskapsloven?
Svar: Det er viktig å forsvre partnerskapsloven mot reaksjonære angrep. Men den har sine mangler, f.eks. når det gjelder adopsjon. Dessuten er det viktig at homofil frigjøring har et perspektiv langt ut over å få rett til å gifte seg og lage homofile kjernefamilier.

Spørsmål: I dag kan homser og lesber være fosterforeldre og få egne barn, men har ikke rett til å adoptere. Det ser ut til å kunne bli flertall på Stortinget for rett til adopsjon av stebarn, men foreløpig ikke for generell adopsjon. Hva er ditt syn på homofile som foreldre?
Svar: Homofile har selvsagt like gode forutsetninger som heterofile når det gjelder å være gode foreldre. På noen punkter til og med bedre forutsetninger, fordi man som homofil tvinges til å gjennomtenke en del sider ved livet som andre tar for gitt.

Spørsmål:Finnes det en homse eller lesbe du beundrer? I så fall: Hvem er det og hvorfor?
Svar: Ja, en hel del. Men det blir altfor mange til at jeg kan ramse opp dem her! Jeg synes forresten at for mye av oppmerksomheten er blitt rettet mot de av oss som er blitt mer eller mindre kjendiser i tilknytning til den homofile frigjøringskampen. Det finnes mange som virkelig har opptrådt modig og beundringsverdig i sitt eget nærmiljø, og som kanskje burde nevnes foran kjendisene.

Spørsmål: Hvem burde være statsminister i Norge?
Svar: I praksis er dette et av de minst viktige spørsmålene for folk i Norge. Til statsminister ønsker jeg ingen av dem som er inne i debatten som statsminister-emner. De lover og lyger og spiller skuespill alle sammen. Folk må ha mulighet til aktiv deltakelse i samfunnsstyringen på en helt annen måte enn i dag, før jeg vil være i stand til å peke ut egnede statsminister-kandidater. Kort sagt: Å få en godt fungerende statsminister i et samfunn som er så sterkt preget av at noen få rike og mektige har helt dominerende makt, anser jeg som umulig.

Spørsmål: Hvorfor bør Gaysirs lesere stemme på deg og ditt parti ved dette stortingsvalget?
Svar: Fordi jeg står for det jeg har svart på spørsmålene foran. Jeg (og andre RV-kandidater) sier ikke én ting før valget og gjør noe helt annet etterpå.

Spørsmål: Har du noe du vil si til homser og lesber i Norge som du føler at du ikke har fått sagt i løpet av dette lille "intervjuet"?
Svar: Verdsett dine egne evner til å utfolde kjærlighet og seksualitet! Ikke brenn inne med dine beste følelser! Og mye, mye mer skulle jeg også ha sagt.