Krav om 6 timers normalarbeidsdag
Presseuttalelse august 2001, Marte Mjøs Persen
14.12.2004 12:12
I dag jobber nesten halvparten av alle kvinne deltid, menn jobber derimot overtid. Kvinner jobber gjennomsnittlig ca 30 timer i uka i dag, menn jobber altså mye mer. 6-timers normalarbeidsdag har i en årrekke vært en av den kvinnedominerte fagbevegelsens viktigste krav. Et krav som dessverre ikke har fått det gehøret det burde. På Stortinget sitter det i dag ikke et eneste parti som har programfestet at de er for 6-timers dagen. Dette håper vi det vil bli en forandring på fra høsten.

- 6-timers normalarbeidsdag vil gjøre at folk får bedre tid til hverandre, og at livet skal være mer en jobben, sier Marte Mjøs Persen 2. kandidat på stortingslista til Hordaland RV.
- Korte arbeidsdag vil gi folk større muligheter for å få tid til hverandre, barn og muligheten for og de i større grad skal kunne engasjere seg i samfunnet rundt seg.

Dagens arbeidsmarked er preget av sterke krav til effektivitet som for mange gjør at kravene blir så store til arbeidstakerne at stadig flere går ut i uførepensjon.
- Det er ikke samfunnsmessig lønnsomt at folk ikke skal få bidra med det de kan og orker, fortsetter Marte, - 6 timers normalarbeidsdag vil kunne medføre at stressnivået i arbeidslivet minker og at folk holder ut lenger. Vi har mangel på arbeidskraft i dag og den arbeidsdelingen som 6-timersdagen representerer vil kunne føre til at flere kan sysselsettes og færre vil bli uføretrygdet.

6-timers normalarbeidsdag representerer også et viktig likestillingsperspektiv. De fleste kvinner er i dag dobbelt arbeidende. Innføringen av 6-timersdag for alle vil medføre at menn kan ta del i en større del av arbeidet i den private sfære. Arbeidsdelingen vil derfor også gjøre seg gjeldene i hjemmene og ikke bare i arbeidslivet.
- Vi ser stadig større forskjeller i lønnsnivået i dagens samfunn. Forskjellene mellom kvinner og menns lønnsnivå er fortsatt alt for stort, fastslår Marte. - En viktig del av kampen for 6-timers normalarbeidsdag er lønnsproblematikken. Lik lønn for likt arbeid blir et stadig viktigere krav!